dilluns, 13 d’abril del 2015

13 d'abril: L'Església i la llengua de Sant Vicent (LEVANTE-EMV, 13/04/2015)


Cada any la festa de Sant Vicent Ferrer, patró del País Valencià, ens porta com a novetat, l´única missa en la nostra llengua que les parròquies valencianes celebren en dotze mesos, un acte merament folklòric, ja que no té cap mena de continuïtat al llarg de l´any.
Aquest fet tan anòmal (fer una missa en valencià a l´any) m´ha recordat que el 10 de gener de 1965, ara ha fet 50 anys, el Sr. Vicent Miquel i Diego escriví una carta al P. Greori Estrada, monjo de Montserrat, mort el passat 18 de març, on es lamentava de la situació del valencià a l´Església. Una situació que no ha canviat gens en 50 anys!
La carta feia referència a la comissió de laics valencians que sol·licitava el valencià a l´Església, en una campanya de recollida de firmes. Vicent Miquel li explicava al P.Estrada la maniobra que començà "des de la Col·legiata de Xàtiva i des del Seminari i la Cúria, contra la llengua". Vicent Miquel deia en aquesta carta: "En Xàtiva (en aquesta acció obstruccionista) col·labora la primera línia de FET i JONS, diguent que és una maniobra del valencianismo y comunismo".
El Sr. Miquel i Diego descrivia magistralment l´actitud negativa de l´arquebisbe Marcelino Olaechea respecte a la llengua vernacla: "Abans de començar la III sessió del Concili, l´arquebisbe reuneix als arxiprests i els diu: "Gracias a Dios aquí no tenemos el problema de Cataluña, por lo que no hace falta introducir el valenciano y en caso de reformas, se introducirá muy poco el castellano. Mi diocesis será la más lenta".
L´arquebisbe Olaechea pretenia arraconar el valencià, perquè segons ell, "el lloc d´emprar la llengua valenciana no és l´Església", cosa que encara passa hui, 50 anys després del Vaticà II!!
Malgrat tot, deia Vicent Miquel: "dos arxiprestats, s´adhereixen al valencià, Catarroja i Alcoi, i en d´altres, uns 35 o 40 % dels sacerdots estan a favor nostre".
El 22 de desembre de 1964 (continuava la carta) "entreguem 20000 firmes sol·licitant la introducció de la nostra llengua, al Sr. Arquebisbe" . Però malgrat això, l´arquebisbe, no fent cas d´aquesta campanya a favor del valencià a la litúrgia, digué als arxiprests en una reunió: "Eso del valenciano es una maniobra política. ¿En sus parroquias entienden el castellano? ¿Sí? Pues no hay más que hablar. Eso del valenciano son cosas de D. Vicente Sorribes". Per això l´arquebisbe "no presentà el missal valencià de Mn Sorribes", amb la qual cosa, al no conèixer-lo la Comissió Episcopal, no va ser autoritzat. Com ha passat ara amb la traducció dels textos litúrgics que va fer, ja fa anys, l´AVL.
El mes de gener següent es van publicar les disposicions referents a la litúrgia i els missals que s´utilitzarien. Només en castellà! Tal i com escriu Vicent Miquel i Diego: "s´admet la llengua vernacla, el castellà és clar, en l´Epístola i l´Evangeli". L´arquebisbe acabà la reunió "amb una amenaça per aquells que "por su celo se exceda en sus funciones".
El mateix gener se li presentà a l´arquebisbe un escrit, signat per catòlics de relleu, demanant la introducció del castellà a les zones castellanoparlants; el castellà i el valencià a les zones bilíngües, i a les zones monolíngües valencianes, el valencià, sense excloure el castellà. Cap resposta afirmativa, pel que fa al valencià a l´Església!
Vicent Miquel i Diego amb un to pessimista, sabia que malgrat la resposta popular a favor de la nostra llengua a la litúrgia, "tot és inútil, se´ns estafa impunement". I afegia en aquesta carta: "Els anticlericals, fruit espontani del País, se´ns riuen dient: No us ho dèiem? deixeu-se de sotanes".
Miquel i Diego, amb tristesa, relatava la situació que vivia l´Església valenciana: "el novembre, quasi expulsaren a un seminarista del meu poble del Seminari, per parlar de progressisme, de Congar, Rahner, la llengua valenciana i Serra d´Or. Així estan les coses".
50 anys després d´aquesta carta, i cal recordar-ho ara, desgraciadament, les coses continuen igual, degut a la indiferència dels bisbes valencians, que només utilitzen la nostra llengua hui, dia de Sant Vicent! Com si els valencians només parlarem la nostra llengua eixe dia!!
L´any 2009 el bisbe Rafael Sanus, en un article a la revista Saó es preguntava: "Per què els bisbes no oficialitzen d´una vegada el que és normal, des de fa temps, a nivell de carrer?". I deia: "És que volen continuar la política lingüística dels temps de Franco?...¿Els nostres bisbes volen continuar l´exemple d´indiferència i de menyspreu a la nostra llengua que va caracteritzar sempre monsenyor García Gasco?".
Hui, en la festa del nostre patró, són molts els miracles de Sant Vicent que es representen als carrers de València i a d´altres pobles. ¿Serà possible algun dia que tinguem el miracle de la reconciliació de l´Església amb la nostra llengua i amb la nostra cultura? O l´Església Valenciana continuarà amb l´actitud contrària al valencià de l´arquebisbe Olaechea?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Emili Marín: un homenot del País Valencià (01/04/2024)

La nit de Pasqua, l’amic Emili Marín ens ha deixat per passar a la casa del Pare. Després d’una llarga i fecunda vida al servei de l’Evangel...

MONTSERRAT