divendres, 24 d’octubre del 2014

24 d´octubre: Sant Antoni Mª Claret (LEVANTE-EMV, 24/10/2014)

El 24 d´octubre l´Església celebra la festa de Sant Antoni Mª Claret, nascut a Sallent el 1807, al si d´una família cristiana dedicada a la indústria tèxtil. Als 12 anys, com tots els xiquets, va començar a treballar al teler familiar i degut a la seua bona traça va ser enviat a Barcelona a perfeccionar l´art del tèxtil. Tot i que no deixà la missa dominical i el rosari, la seua religiositat es va refredar. Uns desenganys i, sobretot aquelles paraules de l´Evangeli: "De què li serveix a un guanyar tot el món si al final perd la seua ànima?", el va fer reaccionar, i malgrat les ofertes de son pare perquè tinguera la seua pròpia fàbrica, Antoni ingressà al Seminari de Vic, amb la idea de fer-se cartoixà, que anà desapareixent, mentre naixia en ell el desig de ser missioner i evangelitzador.
El 13 de juny de 1835 va ser ordenat prevere, fent-se càrrec de la parròquia del seu poble. La tensió entre liberals i carlistes va fer que Antoni deixara Catalunya i s´oferira a Roma, a Propaganda Fide, encarregada de l´obra evangelitzadora de l´Església. Allí va fer els exercicis espirituals i inicià el noviciat amb els jesuïtes. Però una malaltia va fer que deixara la Companyia de Jesús.
De nou a Catalunya, on li va ser confiada la parròquia de Viladrau, Antoni començà a oferir missions i exercicis als pobles del voltant. Així, entre 1843 i 1847 recorregué tot Catalunya, anant de poble en poble com a Missioner Apostòlic, predicant la Paraula de Déu, sempre a peu i sense acceptar diners o regals.
Malgrat la seua bondat, hagué de sofrir persecució política i difamació. Antoni descobrí diversos mitjans evangelitzadors, com la publicació de devocionaris i opuscles dirigits a capellans i a laics i, amb aquest objectiu fundà la Llibreria Religiosa. També promogué confraries. Però degut al clima enrarit que hi havia, el bisbe l´envià a Canàries.
De retorn a Catalunya, el 16 de juliol de 1849, i amb 5 capellans més, Antoni fundà al Seminari de Vic la Congregació de Missioners Fills de l´Immaculat Cor de Maria, la seua gran obra evangelitzadora.
L´11 d´agost de 1849 va ser nomenat arquebisbe de Santiago de Cuba, on Antoni descobrí l´explotació i l´esclavitud i la descristianització del poble. Promogué campanyes missioneres, fundà amb Mª Antònia París les Religioses de Maria Immaculada, lluità contra la pobresa i l´esclavitud i fundà biblioteques i cases per a xiquets pobres.
El 1877 la reina Isabel II el nomenà confessor, i Antoni hagué d´anar a Madrid. A la capital, vivint de forma pobra i austera, intensificà l´activitat apostòlica visitant presos i malalts i predicant. Per la seua independència política es creà moltes enemistats. Degut a la revolució de 1868, Antoni, acompanyant la reina deixà la cort. Participà en la preparació del Vaticà I i refugiat a Prada, al costat del monestir de Cuixà, hagué de fugir dels seus perseguidors fins al monestir de Fontfreda, on morí el 24 d´octubre de 1870. Devot de la Mare de Déu i de l´Eucaristia, fou canonitzat pel papa Pius XII el 1950.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Juan Cotino, ‘màrtir de la fe” (Castelló Notícies, 18/04/2024)

  És un deure de l’Església pregar pels difunts. Per tots els qui han mort, siguen qui siguen. I per això el 13 de juliol de 2020, a la parr...

MONTSERRAT