dilluns, 7 d’abril del 2014

Un papa marxista? (SAÓ, MARÇ, 2014)

A punt d’acomplir-se el primer any de Francesc com a bisbe de Roma, el papa Bergoglio ha estat qualificat de marxista, per diversos sectors de l’ultraconservadurisme nord-americà. I pense que també alguns representants de la dreta més dura de l’Estat espanyol i del País Valencià, compartiran aquesta mateixa opinió. ¿Per què a partir de l’exhortació Evangelii gaudium, la caverna política qualifica el papa de marxista?

En una entrevista al diari italià, La Stampa, el passat 15 de desembre, el papa Francesc denunciava, per falsa, la teoria del “desbordament”. Segons aquesta idea, tot creixement econòmic, afavorit per la llibertat de mercat, provocaria per si mateix major equitat i inclusió social en el món. Segons això, se’ns prometia que quan el got s’omplira i estiguera ben ple, es desbordaria i d’aquesta manera els pobres se’n beneficiarien. Però en canvi, com diu el papa (denunciant aquesta fal·làcia) “quan el got està ple, per art de màgia creix, i així mai no ix res per als pobres”!!


I és que el papa Francesc ha escandalitzat els lobys ultraconservadors, amb la idea recollida a l’exhortació Evangelii gaudium, de que l’economia, “mata”.
A l’acusació de marxista, el papa, amb bon humor, ha respost així en aquesta entrevista: “La ideologia marxista està equivocada. Però en la meua vida he conegut molts marxistes, bons com a persones, i per això no em sent ofès”.
A l’Evangelii gaudium el papa denunciava”el fetitxisme dels diners i la dictadura de l’economia sense rostre i sense un objectiu veritablement humà” (55) I també, en la mateixa exhortació, Francesc s’escandalitzava de “l’autonomia absoluta dels mercats  i l’especulació financera” (56) , proclamant que “els diners han de servir, no governar” (58)

És evident que als representants de l’especulació, del frau i de la corrupció no els han agradat gens les paraules valentes del papa, que a més, defensa l’actitud de servei que han de tindre els polítics! Perquè si no és amb aquesta dimensió de servei, els polítics “l’embruten quan la usen per als negocis”!!  Estaria pensant el papa en el País Valencià? 

Francesc convida “als experts financers  i als governants dels països, a considerar les paraules d’un savi de l’antiguitat: “No compartir amb els pobres els propis béns, és robar-los i prendre’ls la vida. No són nostres els béns que tenim, són d’ells”, segons deia Sant Joan Crisòstom (57).

És per tot això, que el papa ens exhorta a retornar “l’economia i les finances a una ètica en favor de l’ésser humà” (58)   

Tenim un papa marxista? Tenim un profeta!! Un papa valent que denuncia la injustícia i ens crida a la sol·licitud pels més desvalguts!!


Que prenguen nota del que diu el papa, els governants que tenim al Palau de la Generalitat!! 

1 comentari:

  1. Aquest article, una miqueta modificat, ha estat publicat avui per La Veu del País Valencià (http://opinions.laveupv.com/josep-miquel-bausset/blog/3964/un-papa-marxista)

    ResponElimina

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT