diumenge, 28 de juliol del 2013

"Escolteu volsaltres què vol dir la la paràbola del sembrador" (Mt 13:18ss)


El dia 26 de Juliol l'Església celebra la festivitat de Sant Joaquim i Santa Anna, pares de la Mare de Déu

Text de l'Evangeli (Mt 13,18-23): En aquell temps, Jesús digué als seus deixebles: «Escolteu ara, vosaltres, què vol dir la paràbola del sembrador. A tot aquell qui escolta la paraula del Regne però no la comprèn, ve el Maligne i li pren la llavor sembrada en el seu cor. Aquest és el de la llavor sembrada arran del camí. El de la llavor sembrada en un terreny rocós és el qui escolta la paraula i de seguida la rep amb alegria, però no té cap arrel dintre d'ell, és inconstant: tan bon punt la paraula li porta tribulacions o persecucions, sucumbeix tot seguit. El de la llavor sembrada enmig dels cards és el qui escolta la paraula, però les preocupacions d'aquest món i la seducció de les riqueses arriben a ofegar-la; per això no dóna fruit. El de la llavor sembrada en terra bona és el qui escolta la paraula i la comprèn; aquest dóna fruit, i arriba al cent, al seixanta o al trenta per u».

Homilia de la festivitat:
Algunes vegades, germanes i germans, els textos bíblics de l’Eucaristia, poden ser un xic difícils de comentar.

No és aquest el cas de l’Evangeli d’avui: “Escolteu vosaltres què vol dir la paràbola del sembrador” (Mt 13:18ss)

És així, germanes i germans, com Jesús mateix comença a explicar als seus deixebles, el significat d’aquesta paràbola. Per això, sempre he pensat que aquestes paraules del Mestre, són per si mateixes un bon comentari, el millor comentari d’aquest text evangèlic.

És per això que només afegiré a les paraules de Jesús, un punt que considero important i que tots els comentaristes han subratllat: El sembrador surt a sembrar, i ho fa amb generositat! La seva sembra és tan abundant, que la llavor cau “arran del camí, en terreny rocós, enmig dels cards, en terra bona”.

Avui l’Església també ha de sortir a anunciar el Regne pels camins del nostre món. I a fer-ho amb generositat i amb alegria. El papa Francesc ens convida fins i tot, a anar a la perifèria. A no quedar-nos tancats en les nostres comunitats. Es tracta de sortir de les pròpies seguretats i de desinstal·lar-nos, per tal d’anar a l’encontre dels altres, perquè així, ells també puguin trobar Jesús!

Però, certament, només podrem anunciar l’Evangeli, si la Paraula de Déu, la llavor del Regne, és present enmig de les nostres comunitats. La llavor, l’Evangeli, és el que encoratja i enforteix la nostra fe. La Paraula de Déu, és la que ens deslliura del desànim, de les pors, del cansament.

En arribar a Brasil, el papa Francesc deia: “No porto or ni plata. Porto amb mi, allò de més valuós que se m’ha donat: Jesucrist!”. També nosaltres hem de portar Jesús al nostre món. Hem d’anunciar Jesús com a Bona Nova.

És l’hora, germanes i germans, de renovar la nostra fe. És l’hora de sembrar la llavor de l’Evangeli enmig de la nostra societat, i de fer-ho amb generositat, com el sembrador. És l’hora de portar la Paraula de Déu als cors dels homes i de les dones. És hora d’anunciar el Regne i de fer possible que sigui acollit com la terra bona que dóna fruit: “o cent, o seixanta, o trenta”.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

"El porno no mola" (Religión Digital, 07/02/2024)

  Este es el título del interesante  libro  que ha escrito  Anna Salvia , psicóloga especializada en educación y salud sexual, una obra diri...

MONTSERRAT